HTML

volkov mihail

Volkov Mihail festőművész munkássága, könyv ajánlók, film ajánlók, minden ami művészet, minden ami kortárs művészet. A művészet mindenkié!

Friss topikok

  • bartao: Tisztelt Művész úr! Ön oktatott pár éve Szolnokon. Szeretném megkérdezni vállal-e még szolnoki tan... (2015.05.04. 15:50) WWW.VOLKOV.HU
  • Ursus Arctos: KOLDUS Koldus, de én irigykedem reája. Nincs semmije. Ám az egész Föld s Ég az ő ruhája. ... (2009.07.20. 14:21) "A Felkelő nap Muzsikája"

Linkblog

2009.07.19. 23:36 VolkoV Mihail

"A Felkelő nap Muzsikája"

 

"FELKELŐ NAP MUZSIKÁJA"

80 x 60 cm

Olaj, Vászon

 

A kép témájáról nem szeretnék sokat írni, legyen a magyarázat egy Haiku vers.


Igaz művészet
kezdete: ó, északi
rizsültető dal.

               

                                                                              Macuo Basó (1644 - 1694)

 

Hogy mi is a Haiku?

 

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

A haiku a japán költészet egyik jellegzetes versformája, mely a 20. század elejétől egyre több nyelv irodalmában megjelent. Három sorból áll, melyek rendre 5, 7 és 5 morásak (a fordításokban szótagosak). Egyebekben formailag kötetlen, a sorvégek – mintegy mellékesen – rímelhetnek, de ez nem előírás. (Az összecsengő sorvégek sokszor csak a fordítók leleményei.) A haikut ugyanakkor nagyon erős zeneiség jellemzi, részben a szimmetrikus forma ritmusa, részben a magán- és mássalhangzók hangulati értéke miatt, melyekre a vers rövidsége miatt a befogadó is nagyobb figyelemmel van.

A haiku azonban nemcsak versforma, hanem műfaj is. Haiku formában íródnak a szenrjú-k (tréfás alkalmi versek), vagy a dzsiszei-k (halál előtti búcsúversek) is, ezek azonban nem tartoznak a haiku műfaj alá.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://volkov.blog.hu/api/trackback/id/tr861255681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ursus Arctos 2009.07.20. 14:21:42

KOLDUS

Koldus, de én irigykedem reája.
Nincs semmije.
Ám az egész Föld s Ég az ő ruhája.

Enomoto [Takarai] Kikaku (1661-1707)
süti beállítások módosítása